(THC) Cannabis i Blod och Urin

0,00 kr

Hur länge finns THC kvar i Blod och Urin?

Rättsmedicinalverkets informationsblad ger dig det korrekta svaret och är utgångspunkten för vad som är avgörande för om du kan bli dömd för ringa narkotikabrott och framför allt drograttfylleri.

Informationsbladet beskriver hur länge THC kan ses i blod och urin vid intag och genom passiv rökning.

 

Rättsmedicinalverkets Informationsblad om Cannabis – THC i Blod och Urin

Hur länge det går att mäta (THC) Cannabis i blod respektive urin?

Frågan är onekligen omtvistad och de svar som står att finna vid en snabb Googlesökning ger fler frågetecken än svar. Problemet med att inte veta hur länge THC kan uppmätas i ditt blod kan vara avgörande i förhållande till ditt körkortsinnehav. Om du blir tagen för drograttfylleri och slutligt blir dömd för brottet så kommer du i tillägg till straffet, även meddelas spärrtid på körkortet från Transportstyrelsen. Det innebär i princip att du kommer bli garanterad en spärrtid på 12 månader. Endast i särskilda undantagsfall kan spärrtider justeras när det gäller drograttfylleri.

Det kan säkert finnas en mängd olika mätmetoder i olika länder från såväl statliga institutioner  som privata aktörer. Men, för att ta det säkra före det osäkra och veta vad som är av betydelse för ditt körkort i Sverige, så är det Rättsmedicinalverkets analyser som är aktuella.

Hur länge syns THC i blodet?

Vid kraftigt cannabismissbruk som pågått under lång tid kan THC påvisas i blodet upp till två veckor efter avslutat intag.

En enstaka intag kan ses i blodet i cirka ett dygn.

Rättsmedicinalverkets analysmetod har ett tröskelvärde för positivt resultat på 0,0003 mikrogram THC per gram blod.

Hur länge syns THC i Urin?

THC i urin utgör inte ett drograttfylleribrott. För att kunna dömas för drograttfylla, så måste THC kunna mätas i blodet. Däremot kan Transportstyrelsen göra ett körkortsingripande mot dig om du till exempel lämnar flera THC positiva urinprover. Ett ingripande mot ditt körkort sker då antingen genom att du kan komma att bli klassificerad som opålitlig i nykterhetshänseende eller som missbrukare.

Vid enstaka intag kan man spåra THC-syra i urinen upp till en vecka. Vid kraftigt missbruk under lång tid kan låga halter av THC-syra påvisas flera veckor efter avslutat intag.

Passiv rökning av cannabis

Att få i sig THC passivt är fullt möjligt. Att det är spårbart längre än någon timme i blodet är dock osannolikt. Vid mycket extrema förhållanden är det möjligt att uppnå högre halter, men sannolikheten för att sådana förhållanden är aktuella är mycket små. 

Trafikjurist - Mallar
product image
Rekommendation
5 based on 2 votes
Författare
Informationsblad om cannabis
Dokument
Informationsblad om cannabis
Pris
sek 0

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies och vår integritetspolicy. 

Scroll to Top