MÅLLGAN KÖRDE! – FRIAD FRÅN MISSTANKE OM GROVT RATTFYLLERI​

I serien roliga rättsfall – “Mållgan körde” gällande åtal om grovt rattfylleri. (Mållgan är barnboksfiguren Alfons Åbergs låtsaskompis).

Utdrag från Förundersökningsprotokollet:

“PF förnekar brott. PF hade en chaufför som smet ifrån platsen innan polisen kom. Chauffören heter Mållgan någon han träffat på Kolsnäs. Baktill satt PF. Chauffören stannade till vid OK där man skulle tanka. Det är då polis kommer. Mållgan smiter då iväg runt hörnet. Mållgan är 120 – 130 cm lång, långt hår till knäna iklädd vita byxor, bröt på norska. Denne man har han aldrig träffat förut. Han frågade honom om han ville åka bil.”

Friad från grovt rattfylleri – Åtalet ogillades!

Tingsrätten i Karlstad mål B 4696-06 anförde följande i sina domskäl:

“PF har bestritt åtalet och har anfört att han inte har fört bilen som tillhörde honom men med honom själv som passagerare vid tillfället. Föraren var en tredje person som när polisbilen kommit fram till den plats vid OK bensinstation vid korsningen riksväg 45 och Storgatan i Sunne försvann från platsen. När polisbilen kom fram till honom stod han vid bilens högra sida vid dess bakre del.

Polismannen TH har berättat att han uppmärksammade den aktuella bilen som var bekant för sedan tidigare köra rätt fort i motsatt riktning. Han vände och tog upp jakten på den andra bilen som svängde från Ekebyvägen vänster in på Storgatan och vidare i riktning mot riksväg 45. Han tappade ögonkontakten med bilen men väl upp på krönet före 45:an såg han bilen svänga in bakom bensinstationen. Varefter han följde efter samma väg och hade en mycket kort stund ingen ögonkontakt med bilen. Väl framme efter någon eller några sekunder vid bilen i fråga stod PF vid bilens bakre del på dess högra sida med förardörren öppen och ingen annan person synlig i området kring stationen.

PFs berättelse ger i vissa delar utrymme för tvivel. Dock kan det konstateras att polismannen en mycket kort stund inte kunnat ha ögonkontakt med den ifrågavarande bilen som stod stilla när polismannen kom fram till den. Även om tidsrymden vid den tappade ögonkontakten var mycket kort finns utrymme för att den gode men okände vännen kunnat ta till flykten och därmed också för en viss tveksamhet om styrkan i bevisningen. Detta medför att åtalet måste ogillas.”

Hur kan det bli så?

PF blev således friad från misstanke om grovt rattfylleri. Detta kan tyckas högst märkligt med tanke på den udda förklaringen från tilltalade. Men i ett brottmål så är det åklagaren som har att visa att det är just den tilltalade som begått brottet och inte någon annan. Det räcker således att det finns utrymme för tvivel – att någon annan kan ha kört bilen – för en friande dom. Om någon sett norrmannen Mållgan efter denna händelse förtäljer inte historien. 

I det här fallet fick personen behålla sitt körkort, eftersom han friades i brottmålet. Har du frågor om de olika turerna i körkortsmål? Vi kan reda ut begreppen för dig. Kontakta oss för en gratis rådgivning.

Trafikjuri§ten

Rulla till toppen